Alt du bør vide om buejagt i Danmark

For mange jægere muliggør jagten helt særlige naturoplevelser og sportslige udfordringer. De fleste vælger at bruge riffel eller haglgevær, fordi det i moderne tider måske kunne synes at være det mest nærliggende valg. Der er imidlertid en atter voksende skare af entusiaster, som tager motivet om at “vende tilbage til naturen” skridtet videre og i stedet sætter deres lid til bue og pil.

Typer af jagtbuer – fra det essentielle til det moderne

Tanken om buejagt i indeværende århundrede giver måske associationer til det middelalderlige. Men buen behøver slet ikke at være primitiv. Som det fremgår online, er der faktisk flere buetyper at vælge imellem i danske jagtbutikker. De mest fremherskende typer af jagtbuer, fra de mere simple og bare bones til de mere moderne og effektive fremgår her:

  • Den klassiske britiske langbue i strømlinet design. Oftest fremstillet i træ, men fås også i kunstige materialer.
  • Recurvebuen, der som navnet angiver bøjer fremad i hver ende for at øge buens skyderækkevidde uden at øge dens længde.
  • Compoundbuen, som anvender nyere materialer og teknologier til at gøre bueskytten mere effektiv. I stedet for at bøje over midten, bruger compoundbuen et sindrigt mekanisk system med trisser, hvilket øger pilens flyvehastighed. 

I dag er der altså noget for enhver smag på markedet, alt efter hvor primitiv eller højteknologisk, man har lyst til at være, når man jager sit vildt.

Vigtig information for den kommende buejæger

I bund og grund gælder alle kunstens regler ved enhver jagtform: Fokus, vejrtrækning og affyring. Hvis man er vant til at jage med riffel, haglgevær eller lignende, er der imidlertid flere særlige forhold ved buejagt, som det er værd at være opmærksom på:

  • Buejagt kræver særligt jagttegn, og prøven aflægges med den enkelte buetype.    
  • Buer er i bund og grund lige så effektive dræbere som rifler, men har dog lidt kortere skyderækkevidde. Mange buejægere accepterer dette som en særlig sportslig udfordring.
  • Jagt med buer stiller krav til jagerens fysik. Man skal kunne producere trækkekraft på en vis mængde kilogram, alt efter buens type, før pilen får tilstrækkelig hastighed.