Vælg de rette gardiner til dit hjem

Det er rart at bo i et hus eller en lejlighed med rigeligt med vinduer. Så man kan nyde godt af solens naturlige lys og nemt få luftet ud i værelserne til gavn for indeklimaet. Men engang imellem er det også nødvendigt at trække gardinerne for. Bor du i en lejlighed på stueetagen, er det ofte rart at trække gardinet for, så alle og enhver ikke kan kigge ind. Om natten, hvor ens rum er oplyst, er det også betryggende at have sine vinduer dækket til.

At vælge det rette gardin er dog ikke blot et spørgsmål om afskærmning. Det handler også om at vælge det rette gardinstof, da det har stor betydning for lyset og stilen i dit rum.

Forskellige gardiner til forskellige rum

Du bør overveje flere ting, inden du vælger dit gardin:

  • Skal gardinet mørklægge rummet eller sikre privatliv?
  • Hvordan passer gardinet med den øvrige indretning?
  • Hvilken stemning går du efter?

Hvordan lyset falder, er afgørende for dit valg af gardin. Måske vender vinduerne i dit soveværelse mod øst, og solens stråler vælter ind fra morgenstunden. Et let gardin i lyst gardinstof holder generende solstråler ude, samtidig med at rummet forbliver oplyst i løbet af dagen.

Et mørkt gardin holder lyset på afstand, men kan også skabe en dyster atmosfære i mindre rum. Det egner sig derfor bedre til stuen eller køkkenet.

Sy dine egne gardiner

Vil du have fuld kontrol over størrelsen og designet på dit gardin, er det heldigvis ret nemt at sy sit eget. Det kræver selvfølgelig, at du er lidt fingernem og har en symaskine, men selvom du ikke har den store erfaring, kan du komme langt med en god portion gå-på-mod. Ved at købe gardinstof i metermål kan du få billigt gardinstof, da du kun betaler for den mængde, du skal bruge.

Når du selv syr gardinerne, kan du tilpasse stilen i din bolig ned til mindste detalje. Du har også mulighed for at købe lignende stof og eksempelvis sy et pudebetræk, der matcher dine gardiner. På den måde får dit rum et strømlinet udtryk.